2014. március 4., kedd

Udinében a boszniai Szerb Köztársaság válogatottja

Március 5-én az Udinese egy különleges barátságos mérkőzésnek lesz a házigazdája: a friuliak a FIFA által el nem ismert boszniai Szerb Köztársaság (Republika Srpska) válogatottját látják vendégül.

A Szerb Köztársaság egyike a két, Bosznia és Hercegovinát alkotó ún. entitásnak (a másik a Bosznia-Hercegovinai Föderáció). A terület labdarúgó-szövetsége 1992-ben, a köztársaság kikiáltása után alakult. A balkáni háborút követően a boszniai szerb válogatott több barátságos mérkőzést is játszott, de szinte kizárólag klubcsapatok ellen, mivel a FIFA nem engedélyezte, hogy hivatalos mérkőzésen pályára lépjen tagországai ellen – többek között Szerbia ellen sem. 

Itthon egyáltalán nem kapott sajtóvisszhangot, de tavaly áprilisban Pécsett az U14-es és U15-ös válogatottjaink is megmérkőztek a boszniai szerb korosztályos csapatokkal (5:3, 1:3), júniusban pedig a Puskás Akadémia FC verte 2:0-ra az entitás U19-es alakulatát Újvidéken. Udinébe is egy fiatal válogatott fog érkezni, és mivel az Udinese előtt fontos bajnoki mérkőzések állnak, gyaníthatóan a zebrák is egy tartalékos együttessel fognak kiállni.

A Republika Srpska válogatottját irányító Branimir Tulić az éppen zajló különböző nemzeti bajnokságok, valamint a Bosznia-Hercegovina, illetve Szerbia válogatott kereteibe meghívott futballistái miatt leginkább 23 éven aluli játékosaira számíthat. Ezeknek a fiataloknak a nagy része Szerbiában, Montenegróban és persze Boszniában rúgja a bőrt. A legtehetségesebb közülük Zoran Nikić, a Radnik Bijeljina csatára, aki 6 gólnál jár a bosnyák élvonalban. Rajta kívül megemlítendő még Nikola Popara (FK Vojvodina) és Stefan Udovičić (FK Leotar) neve is.

Ünneplő boszniai szerb játékosok a válogatott ritkaságszámba menő mérkőzéseinek egyike után

Annak ellenére, hogy Bosznia-Hercegovina labdarúgó-szövetsége (FSBiH) tavaly júliusban kijelentette, hogy nem ellenzi a Szerb Köztársaság barátságos mérkőzéseit, a FIFA nemrég elvetette egy Szerbia elleni hivatalos mérkőzés megrendezésének lehetőségét. A boszniai szerbeket ez a döntés már csak azért is megviselte, mert a világszervezet ugyanebben az időben Koszovónak engedélyt adott arra, hogy kiálljon FIFA-tagok ellen. A vitatott státuszú, de önmagát 2008-ban függetlennek kikiáltó Koszovó egyébként szintén pályára lép majd szerdán, méghozzá otthon, Haiti ellen.

Azért is érthetetlen a FIFA heves tiltakozása, mert a boszniai szerb labdarúgó-szövetség (FSRS) korábban világossá tette, hogy nem akarnak nemzetközi elismertséget, továbbra is Bosznia-Hercegovina részének tekintik magukat. Ugyanakkor szeretnének válogatott mérkőzéseket játszani, legalább évente egyszer.

Állítólag több neves boszniai szerb származású játékos jelezte már szándékát, hogy egyszer szívesen szerepelne Republika Srpska válogatottjában, köztük a Borussia Dortmund kiváló hátvéde, Neven Subotić és az Internazionalét erősítő Zdravko Kuzmanović. Marco Marin, a Chelsea jelenleg a Sevillában kölcsönben játszó középpályása szintén élne ezzel a lehetőséggel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése