2014. március 6., csütörtök

Heti mix

 A tartalomból: Döntetlen a hétközi barátságos mérkőzésen; Fölényes győzelmet aratott az ificsapat Szardíniában; Hosszabbított a sportigazgató; Pozzói struccpolitika; Di Natale a valaha volt legeredményesebbek között; Alexis Sánchez szavai az Udineséről; Scuffet a válogatott közelében; A sanremói dalfesztivál és Udine kapcsolata.



Barátságos döntetlen: Udinese–Gorica 1:1


Ez a barátságos mérkőzés sem ment jobban, mint a múlt heti. Korábban az Udinésének alap volt, hogy az összes felkészülési mérkőzését megnyeri. A legutóbbin súlyos vereséget szenvedett, a mostanin pedig csak egy döntetlent tudtak elérni. A meccs elején azért lehetett látni, hogy a Gorica nem ügyetlen ellenfél. A 14. percben Maicosuel fejezett be egy szép támadást, ám ebből még nem született gól. Nyolc perccel később szabadrúgást végezhettek el a zebrák, ebből megint Mago alakított ki helyzetet, és ezúttal eredményes is tudott lenni. A 31. percben büntetőt ítéltek az Udinese ellen, Brkics azonban bravúrral hárította a tizenegyest. A második félidőre Brkicset lecserélték Kelavára, amit szerintem nem kellett volna. A szlovén csapat szemmel láthatóan feljavult az első 45 perchez képest. Jó játékuknak meg is lett az eredménye, Coda egy szöglet után egyenlített. Viviani ekkor Lazzari helyére becserélte Rovinit, egy fiatal primaverás tehetséget. A fiatal játékos sok szép támadást indított, de ezekből nem született gól. Douglasnak is volt egy ígéretes helyzete, de ebből sem született gól. Talán Codromaz akciója jelentette a legnagyobb veszélyt az ellenfél kapujára, ám neki sem volt szerencséje, így az eredmény nem változott, maradt a döntetlen
 
UDINESE: Brkics, Naldo, Codromaz, G. Silva, Jádson, Zielinski, Mlinar, Lazzari, Douglas, Maicosuel, Nico López

GORICA: Cordaz, Vanin, Modolo, Jogan, Favalli, Vetrih, Beradocco, Misuraca, Lapadula, Coda, Boniperti


Primavera: Cagliari–Udinese 1:4


Az ifik hétvégén a Cagliarihoz látogattak. Abszolút profi módon kezdett az Udinese, lehetett látni, hogy Mattiussi mester remekül készítette fel a csapatot. A 15. percben Rovini rúgta az első gólt a Cagliari kapujába. Ekkor még reménykedhetett a szardíniai csapat, hogy ezt nem követi több. Azonban nem kellett sokáig várni a következőre: egy perc múlva Puto is betalált. A második félidőben gyorsan döntésre vitte a dolgot az Udinese: a harmadik találatot Hoxha jegyezte, majd Rovini duplázott, így a 70. percre minden eldőlt. A mérkőzés végére az Udinese kicsit elfáradt, így a szárd csapatnak sikerült szépítenie, de esélyük sem volt megfordítani az állást. A legjobb játékosnak a szakértők Rovinit tartották – nem véletlen, hogy mostanában a felnőtt kerettel is edzett.

UDINESE: Vicario, Bertoia, Riccardi, Codromaz, Douglas, Pontisso, Hoxa, Puto, Tellan, Rovini, Moras

CAGLIARI: Fadda, Russu, Saias, Cordeddu, Cappai, Scintu, Pusteddu, Muroni, Solinas, Barella


Fütyülni tilos!


Mint ismert, az Atalanta elleni mérkőzésen az udinei szurkolók több alkalommal is kifütyülték saját csapatukat. Több udinei játékos és vezető nemtetszését fejezte ki ezzel kapcsolatban. Giampolo Pozzo eléggé kikelt magából, ezért az Udinese menedzsmentje olyan szabályt hozott, amely szerint a következő mérkőzéstől tilos fütyülni a meccsek alatt. Aki ezt megszegi, azt akár a következő mérkőzésről is ki lehet tiltani. Szerintem Pozzo viselkedése egyszerűen nevetséges. Megértem, hogy a játékosoknak nem tetszett, elhiszem, hogy zavaró, de az egész esettel jobb lett volna nem foglalkozni. Az Udinese vezetése nevetségessé tette magát, nem hajlandóak elfogadni a kritikát, pedig a szurkolók véleményén el kellene gondolkozni. Nekem sem tetszett a füttykoncert – a nehéz pillanatokban még inkább ki kellene állni a csapat mellett –, de Pozzoék viselkedése olyan, mint amikor a strucc a homokba dugja a fejét...


Giaretta hosszabbított


Christian Giaretta sportigazgató múlt nyáron érkezett az Udineséhez. Pozzoék nagyon elégedettek lehetnek a munkájával, mivel máris új szerződést kapott. Új kontraktusa értelmében 2015-ig tölti  be az Udinese sportigazgatói tisztségét. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott a tuttoudinese.it-nek:

„Nagy megtisztelés, hogy a Pozzo család továbbra is megbízik bennem és továbbra is igényt tart az én munkámra. A sportigazgatói feladat itt, Udinében sokkal bonyolultabb, mint Novarában volt. Számos olyan feladatotom van, ami nem túl látványos, amit nem nagyon látnak át a szurkolók. Például nagyon nagy hangsúlyt fektetek az előkészületi munkákra, úgy mint edzéstervek, gyógytorna, különböző fizikoterápiás gyakorlatok, stb. (...) Di Natalét folyamatosan győzködöm, hogy maradjon továbbra is a csapatban. Hatalmas játékos, a csatárok csatára.”


Totò a Top 10-ben


Antonio Di Natale nemrég meglőtte szezonbéli 8. gólját, ami összességében már a 184. gólja volt a Serie A-ban. Totò ezzel bekerült az olasz élvonal valaha volt legeredményesebb tíz játékosa közé. A jelenleg is aktív játékosok közül Francesco Totti a legeredményesebb 232 góljával, az abszolút rekordtartó pedig Silvio Piola, aki 274 gólt rúgott a Serie A-ban. Arra már kicsi az esély, hogy Di Natale még ebben a szezonban elérje a kétszáz gólt, de remélhetően jövőre erre sor fog kerülni. Jó látni, hogy Totò ismét formában van. Az utóbbi hetekben azt lehetett látni, hogy ahány meccs, annyi gólt rúg. Ahogy Viktor szurkolótársunk fogalmazta meg: „nekünk Di Natale gólja dupla öröm”.


Sánchez: Sokat köszönhetek az Udinésének


Alexis Sánchez, az Udinese korábbi csillaga így beszélt egykori csapatáról:

„Nagyon jól érzem magam a Barçában, óriási csapat, nagy megtiszteltetés itt játszani. Természetesen nem könnyű megállnom itt a helyemet. Eleinte nehéz volt beilleszkedni, de most már sokkal könnyebb. Rengeteget lehetett tanulni az olasz bajnokságból. Sosem fogom elfelejteni az Udinesét, számomra mindig is meghatározó évek lesznek azok, amelyeket ott töltöttem. Guidolintól és Di Natalétől rengeteget tanultam, Francescót egy remek edzőnek tartom. Nagyon sajnálom, hogy a csapat most nincs a legjobb formában. Mi az álmom? Gólt lőni a Real Madridnak.”


Prandelli számít Scuffetre


Pár hete beszámoltunk arról, hogy az Udinesében sikeresen debütáló Simone Scuffett kapus az olasz válogatottban találhatja magát. Úgy tudjuk, Cesari Prandelli szövetségi kapitány meg is kereste ezzel kapcsolatban a fiatal udinei kapust, bár még nem végleges a kapitány elhatározása. Valamennyi olasz csapattal beszélni fog azzal kapcsolatban, hogy a jövőben ki legyen Buffon mögött a tartalékkapus. Scuffeten kívül Bardi és Perin esélyesek erre a posztra. Milyen szép is volna, ha Antonio Di Natale és Simone Scuffet egyszer a válogatottban is egy pályán lenne!


Sanremói dalfesztivál


Bár ez a hír nem köthető közvetlenül Friulihoz, de mégis kicsit összefügg vele… Múlt héten rendezték meg a Sanremói dalfesztivált, ki ne hallott volna erről. Annak idején legendák indultak innen. Fellépett már itt például Gianni Morandi, Andrea Celentano, Ricchi & Poveri, Eros Ramazotti, Jovanotti és Elisa. San Remo egy csodálatos város. Közvetlenül a ligur tengerparton helyezkedik el, nem túl messze Genovától. Két hete az Udinese pont a ligur fővárosban játszott, onnan a műkedvelők akár el is ugorhattak volna a fesztiválra. Magáért San Remóért is megéri eljönni: gyönyörű kék tenger, pálmafák, homokos tengerpart, kaszinó. Na, meg a fesztivál! 1951-től rendezik meg minden évben a neves eseményt. A fesztivál dalairól mindig a nézők döntenek. Egy érdekessége van a továbbjutásnak: minden énekes két dalt hoz magával, amelyek közül a nézők döntik el, melyik a jobb, és az a dal megy tovább. A fesztiválon természetesen számos híres olasz személyiség megfordul. Idén meghívott vendég volt a világhírű olasz színész, Terence Hill, aki egy szellemes jelenet erejéig ismét bebújt Don Matteo bőrébe. Idén a fesztivált Arisa nyerte meg a Controvento (Széllel szemben) című dalával. Na, és itt jön képbe Friuli, ugyanis Arisa barátja Lorenzo Zambelli Hoster, aki nem messze lakik Udinétől. Lorenzo elmesélte, hogy Arisa nagyon szereti Udinét és már most kaptak a város vezetőitől egy felkérést, hogy tartson egy koncertet Friuli fővárosában. Szóval kicsi a világ, avagy minden út Friuliba vezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése