2014. március 25., kedd

Udinében folytatja pályafutását Albert Riera

Úgy tűnik, Giampaolo Pozzo megelégelte az Udinese szenvedését és fejébe vette, hogy a következő szezonra ismét élcsapattá teszi a friuli klubot. Legalábbis erre enged következtetni az, hogy klubunk tulajdonosa olyan üzletet kötött, amilyenre már rég volt példa Udinében: egy nemzetközi szinten is elismert játékossal erősítette meg a csapat keretét. Albert Rieráról van szó, akinek a neve jól cseng a spanyol, az angol, a görög és a török labdarúgást kedvelők körében is. A 16-szoros spanyol válogatott balhátvéd január végén szerződést bontott a Galatasaray-jal, ezért szabad ügynökként írhatott alá az Udineséhez, de hivatalosan csak nyáron csatlakozik majd a kerethez.


Albert Riera Ortega 1982. április 15-én született a Baleár-szigeteken, közelebbről a mallorcai Manacor városában. Az RCD Mallorcánál indult pályafutása, mely csapat színeiben 19 évesen mutatkozott be a spanyol élvonalban. Nevelőegyesületével 2003-ban megnyerte a Copa del Reyt, majd légiósnak állt és a francia Bordeaux-hoz szerződött. Két év múlva visszatért Spanyolországba, az Espanyolhoz, ám ott elsőre nem sikerült a kezdőbe verekednie magát, ezért fél évre kölcsönadták az akkor még kiscsapatnak számító Manchester Citynek.

A 2006/2007-es szezonra már kulcsemberré vált abban az Espanyolban, amellyel egészen az UEFA-kupa döntőjéig menetelt. A Sevilla elleni döntőben Riera lőtte az Espanyol egyenlítő gólját, ám csapata az 1:1-re végződő rendes játékidő után végül tizenegyesekkel 3:1-re kikapott. A nagy siker tehát elmaradt, viszont Riera neve ekkor került be igazán a köztudatba. A válogatottba is bekerült, 2007 és 2009 között 16 mérkőzésen kapott szerepet a hispán nemzeti tizenegyben, ám pechjére sem a spanyol győzelemmel végződött 2008-as Európa-bajnokságra, sem a két évvel későbbi világbajnokságra nem vitték ki. Ott volt viszont Dél-Afrikában a 2009-es Konföderációs Kupán, ahol bronzérmet nyert a selecciónnal.

2008-ig maradt a kisebbik barcelonai csapatnál, aztán 8 millió font ellenében a Rafa Benítez irányította Liverpoolhoz igazolt. Angliában nem lett olyan meghatározó játékos, mint amilyen az Espanyolnál volt, és miután a kevés játéklehetőségre hivatkozva bírálta a csapat menedzserét, átadólistára került. Korábbi barcelonai mestere, Ernesto Valverde hívó szavára 2010-ben az Olympiakosz Pireuszhoz szerződött. A görögök körülbelül 6 millió fontot fizettek Rieráért, amivel a klub történetének egyik legdrágább igazolásává vált. Megszolgálta a pénzét: hat gólt lőtt a görög bajnokságban, melynek végén aranyérmet ünnepelhetett klubjával. A sikeres szezon ellenére nyáron rögtön továbbállt és a török Galatasaray játékosa lett. Törökországban kétszeres bajnok és szuperkupa-győztes lett. Az isztambuli csapatnál gyakran számoltak vele baloldali középpályásként is, de a holland-marokkói Nordin Amrabat érkezése után Fatih Terim visszatolta a védelembe.

Idén már nem számoltak vele Isztambulban, ezért január 28-án 750 ezer eurós végkielégítés fejében közös megegyezéssel szerződést bontott a Galatasaray-jal és távozott a klubtól. Két hónapos klubkeresés után március 24-én előszerződést kötött az Udinesével. Szerződése július 1-én lép életbe, tehát csak ezután léphet pályára a friuliak csapatában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése